Neler yeni

Gökyüzü, Gece ve Gündüz

epd79

Yeni Üye
Katılım
9 Kas 2011
Mesajlar
133
Beğeniler
0
#2
gökyüzü, gece ve gündüz ile ilgili drama ve şarkı örnekleri arıyorum...
UYKUCU AY

Güneş bütün uzayın kralıydı. Bütün yıldızlar ve gezegenler onu çok severlerdi. Güneşi sevdikleri içinde her zaman görevlerini yerine getirirlerdi. Güneşten aldıkları ışıkları Dünya’ya ulaştırırlardı. Güneş de her zaman onlara güler yüzlü davranırdı.
Ay dışında herkes görevini yapıyordu. Ay’ın görevini yapmaması Güneş‘in canını sıkıyordu. Ay vaktinde uyanamıyor, tembellik ediyordu. Bazı geceler sabaha kadar Dünya karanlıklar içinde kalıyordu. Bu durum çocukları çok üzüyordu.
Yine bir gece Ay geç uyandı. Canı hiç ışık saçmak istemiyordu. Tembel tembel yatağından kalktı, hazırlandı, dışarı çıktı. İsteksiz bir şekilde koca bulutları geçti. Kendisini çok yorgun hissediyordu. Bulutlar saklambaç oynuyorlardı.
Kıvrımlı Bulut, Ay’a :
- Sen de bizimle oynar mısın? Diye sordu.
Ay uykulu uykulu “olur!” dedi.
Bulutlardan biri gözlerini kapatıp saymaya başladı.
- “1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 önüm- arkam, sağım-solum sobe, saklanmayan ebe!” dedi.
Ay kocaman bir bulutun arkasına saklandı, yorgun olduğundan oracıkta uyuya kaldı.
Bulutlar Ay’ı bulamadı, sabah oldu. Günlerce gökyüzü karanlıkta kaldı. Bir gün Güneş, Ay’ın günlerdir görünmediğini fark etti. Sağa sola Ay’ın kaybolduğu haberini verdi. Gökyüzünde herkes Ay’ı aramaya başladı. Kimse bulamadı. Kutup Yıldızı ümitsizce aramaya devam etti. Sonunda Ay’ı bir bulutun ardında uyurken buldu.
Kutup Yıldızı:
- Heey! Ay kardeş uyan. Kral Güneş günlerdir seni arıyor, dedi.
Ay yerinden sıçradı. Hemen üstünü başını düzeltti. İkisi beraber Kral Güneş’in yanına gittiler.
Kral Güneş onları güler yüzle karşıladı. “Her gece Dünya’yı aydınlatmanın zor bir iş olduğunu biliyorum.” diyerek söze başladı.
- Ama birinin bu işi yapması gerekiyor. Çocuklar her gece Ay’ın çıkmasını bekliyorlar. Ay çıkınca büyükler onlara masallar anlatıyor. Senin görevini daha iyi yapmanı istiyorum. Bunun için bazı geceler sana izin vereceğim. Bir daha görevini aksatmayacağına söz vermelisin, dedi.
Ay, çok utandı. Çok önemli olduğunu unutmuştu. Kral Güneş’in kendisine çok kızacağını sanmıştı. Ama o, kendisine iyi davranmıştı. Bir daha görevini aksatmamaya söz verdi. O günden sonra çocuklar, Ay’ı bazı geceler göremez oldular. Fakat görebildikleri gecelerde Ay’ın daha parlak olduğunu fark ettiler






Bu hikaye çocuklara okunduktan sonra rol dağıtımı yapılarak dramatize edilebilir






TEKERLEME
Güneş
Açıl perde açıl perde
Saklanır mı? Güneş nerde?
Bizi galiba unutmuş
Hayır, onu bulut yutmuş.

Türkçe dil
PARMAKOYUNU
Gökyüzü
İşte gece gökyüzü ( ellerle daire yapılır )
Kocaman, parlak bir Ay ( başparmak gösterilir )
Yanında yıldızlar ( ellerin parmakları oynatılır )
Işıl ışıl parlıyor
Sence başka neler var?(soru sorma hareketi yapılır. Çocuklardan yanıt beklenir.)

Başka bir drama örneği


Uçmak isteyen Çocuk Drama Etkinliği

Birge tatlı mı tatlı akıllımı mı akıllı bir o kadar da meraklı bir kızmış. Ama en büyük merakı en büyük isteği neymiş biliyor musunuz? Uçmak. Gece gündüz oynarken uyurken yolda yürürken hep uçmayı düşlermiş.

Uçmak isteyen Çocuk

Bir gün gökyüzüne bakıp hayaller kurarken aklına bir fikir gelmiş. Neden bir balona binip uçmayı denemiyorum? diye düşünmüş. Hemen evlerinin altındaki oyuncakçıya gidip birkaç tane balon almış. Büyük bir heyecanla balonlarını şişirmeye başlamış. Ama o kadar heyecanlıymış ki balonlarını bir türlü şişiremiyormuş. Birge’ye biraz yardım edelim mi? Haydi hep beraber üfleyelim. (hep beraber üfleme hareketi yapılır bir balonu üflüyormuş gibi.) bir ses duyuyorum galiba balonlar patlak. Dinleyin bakın fıss fıss. (Fıss fıss) Tekrar şişirelim (üfleme). Yine olmadı (fıss fıss).

Birge kızmış ve balonu yere atmış. O sırada aklına bir şey gelmiş. Zaten kendi şişirdiğim balonla uçamam ki bir uçan balon bulmam gerekir diye düşünmüş. Tam bu sırada uzaktan geçen baloncuyu görmüş. Hem de baloncu uçan balonlar satıyormuş. Baloncuya doğru koşmaya başlamış. (Olduğu yerde koşma hareketi) Baloncu amcanın yanına gelmiş. Ama doğrusu nefes nefese kalmış. (kesik kesik nefes alıp verme) Biraz dinlendikten sonra baloncu amcadan tam beş tane balon almış. Artık uçmam için hiçbir engel kalmadı diye düşünmüş. Balonları eline almış ve kollarını yukarı doğru uzatmış. Uzatabildiği kadar yukarı uzatmış ayaklarının üzerinde yükselmiş yükselmiş. (ayak ucunda yükselerek elleri yukarı doğru uzatma) ellerini uzattıkça uzatıyormuş; ama gücü kesilmiş ve birden yere doğru eğilmiş. (nefes bırakıp kollar aşağıda belden eğilme). Tekrar uzanmış (uzanma) eğilmiş (eğilme) uzanmış uzanmış uzanmış. Galiba oldu derken aslında hala ayaklarının yerde olduğunu fark etmiş. Birge nasıl üzülmüş size anlatamam. O kadar üzülmüş ki yanındaki duvarın üzerine oturmuş. Bu işi nasıl yapabileceğini düşünürken yakınlardan geçmekte olan trenin sesiyle kendine gelmiş. Tren çuh çuh çuh (çuh çuh) sesleriyle geçmiş gitmiş. Trenin arkasından bakarken bahçedeki güzel çiçekleri görmüş. Güzel bir çiçek kokusu insanı her zaman mutlu eder diye düşünmüş. Çiçekleri koklamaya başlamış. (derin derin koklama). Ne yazık ki çiçeklerde Birge’yi mutlu edememiş. Birge hala mutsuzmuş. Sizce ona ne yapmasını söyleyebiliriz? (Çocuklar kendi fikirlerini söylerler. Aralarından biri uçak fikrini söylemezse eğitimci bunu hatırlatabilir.) Çocuklar uçağa ne dersiniz? Niye daha önce aklımıza gelmedi. Uçmanın en kolay ve en güzel yolu bu.

Evet Birge de aynı bizim gibi böyle düşünmüş ve koşarak annesine gitmiş. Olanları anlatınca annesi gülmüş ve ona sıkıca sarılmış. (Kendi kendine sarılma).

Tabii Birgeciğim sen uçmayı bu kadar çok istiyorsan babanla konuşup bir şeyler yapabiliriz. Belki ilk gezimize uçakla gideriz. Hem sana gökyüzünden göstermek istediğim o kadar çok şey var ki demiş. Ve Birgeler ilk gezilerine uçakla gitmişler. Birge gökyüzünde çok mutlu olmuş ve uçmanın gerçekten çok güzel bi şey olduğuna bir kez daha karar vermiş.

NOT: Eğitimci öykü anlatırken rahatlama çalışmalarını önce kendisi yaparak model olur. Her çalışma birkaç kez yapılmalıdır. Ancak amacın jimnastik değil rahatlama ve nefes açma çalışmaları olduğu unutulmamalıdır. Parantez içindeki bilgiler (hareket ve ses çıkarma) çocuklara uygulattırılır





bu şarkı Gece yolculuğu inşallah işinize yarar
 

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#3
epd79 , birbirinden güzel Türkçe çalışmaları paylaşmışsınız. Bu öyküler ve tekerlemeler kime ait? Lütfen yazarlarını yazmayı unutmayınız.
 

epd79

Yeni Üye
Katılım
9 Kas 2011
Mesajlar
133
Beğeniler
0
#4
epd79 , birbirinden güzel Türkçe çalışmaları paylaşmışsınız. Bu öyküler ve tekerlemeler kime ait? Lütfen yazarlarını yazmayı unutmayınız.
Emel öğretmenim çok uzun zamandır elimde var olan lisede,ünv.genel olarak internetten topladığım kaynaklardan alıntı yaptım yazarları yazmıyor kendilerinden çok özür diliyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×