Neler yeni

18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi Konuşma Metni

Katılım
14 Eki 2011
Mesajlar
1,932
Beğeniler
5
#1
Çanakkale Zaferi Türk tarihinin kaderini değiştiren bir kahramanlık destanıdır.

Birinci Dünya Savaşında itilaf devletlerinin amacı Çanakkale Boğazını geçerek İstanbul’u ele geçirmekti. Böylece, ortakları olan Rusya’ya gerekli askeri yardımı kolaylıkla gönderebileceklerdi. Aynı zamanda İstanbul’un işgali ile de Anadolu ve Rumeli arasındaki irtibat kesilecek ve Osmanlı daha çabuk savaş dışı bırakılacaktı.

İngiliz ve Fransız savaş gemilerinden meydana gelen güçlü bir donanma, Türk mevzilerini yoğun bir top ateşine tuttuktan sonra Çanakkale Boğazını geçme girşiminde bulundu. ( 18 Mart 1915 ) Nusret mayın gemisinin boğazı mayınlaması ve Türk topçularının gayretiyle düşman donanması beklemediği derecede kayıplar vererek geri çekildi.

18 Mart saldırısı, Çanakkale Boğazı’nın karadan yardım görmedikçe geçilemeyeceğini gösterdi. Bunun üzerine Anzak ( Avusturya – Yeni Zelanda ), Cezayirli, Hintli askerlerden oluşan orduyla, İngilizler Gelibolu Yarımadasına çıkartma yaptılar. Düşman kuvvetleri silah ve teknik bakımdan çok üstündü. Fakat , Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal’in komutasındaki Türk askerlerinin üstün mücadele gücü karşısında, ağır bir yenilgiye uğradılar.

Çanakkale Zaferi Türk askerinin eseridir. Türk Milleti, kendi toprakları üzerinde yenilemeyeceğini bütün dünyaya bu zaferle ispatladı.

Alntı.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×